Tyrkia blir aldri medlem av EU under Erdogan

Foto: Reuters Tyrkia og Tyskland i ordkrig
OBS! Nyheter er ferskvare. Denne artikkelen er ikke oppdatert på 3 år. Fortsett gjerne å lese men ha i minne at den kan innholde utdatert eller direkte feil informasjon.

Så lenge Recep Tayyip Erdogan er president, vil Tyrkia ikke bli medlem av EU, uttalte den tyske utenriksminister Sigmar Gabriel på torsdag, det siste i en verbal kjegling mellom de to.

“Det er klart at Tyrkia i denne tilstanden aldri vil bli medlem av EU,” fortalte Gabriel til avisen Bild på torsdag. “Det er ikke fordi vi ikke vil ha dem, men fordi den tyrkiske regjeringen og Erdogan beveger seg raskt fra alt Europa står for.”

Tidligere i uken sa Gabriel på en valgkampsamling at flertallet av tyrkerne var “demokratisk tenkende” og ikke støttet Erdogan.

Gabriels tyrkiske motpart, Mevlut Cavusoglu, sa den tyske ministeren “krysset linjen” med sine kommentarer og at hans “populistiske kommentarer” ikke ville gi ham noen fordel.

Utvekslingen kommer etter at Erdogan sa at Gabriel skulle “kjenne sin plass” og ikke kritisere Ankara for hva det forteller etniske tyrker som bor i Tyskland. Den tyrkiske presidenten oppfordret de tre millioner tyrkere som er berettiget til å stemme i det kommende septembervalget i Tyskland for ikke å støtte den ledende kansler Angela Merkel eller noen annen part som er «fiendtlig mot Tyrkia».

Gabriel, hvis sosialdemokratiske parti (SDP) ble oppført av Erdogan blant de partiene som var fiendtlig mot Tyrkia, anklaget den tyrkiske presidenten for å forsøke å forstyrre det tyske valget.

Tyrkia har tradisjonelt vært vennlig med Tyskland men i senere tid er to landene har blitt låst i en bitter ordkrig. Ankara liste over klager inkluderer det tyske parlamentets anerkjennelse av massedrabingen av armenier i det osmanske riket som folkemord og hindrer den tyrkiske regjeringen fra å drive valgkamp blant tyrkere som bor i Tyskland for folkeavstemningen i april, som ga presidenten feiende krefter.

Berlin kritiserte Tyrkia for nedbrytingen som ble lansert etter det mislykkede kuppet i fjor, hvor titusenvis av mennesker som mistenktes for sympatisering med plotterne ble arrestert, mistet jobben eller ellers målrettet. Midt i stridet trakk Tyskland sin tropper og militære fly fra den tyrkiske Incirlik Air Base, noe som tyder på at belastningen mellom de to NATO-medlemslandene sprang over i alliansens samarbeid.

Tyrkia har søkt EU-medlemskap i flere tiår, formelt anvendt i 1984 for å bli medlem av Det europeiske økonomiske fellesskap, forgjenger av EU. Forhøyelse av forhandlinger om spørsmålet var et av hovedpunktene i Tyrkias avtale med Brussel i fjor, hvor Ankara ble enige om å stoppe flytningen av flyktninger fra Midtøsten og Nord-Afrika til Europa.

OBS! Nyheter er ferskvare. Denne artikkelen er ikke oppdatert på 3 år. Fortsett gjerne å lese men ha i minne at den kan innholde utdatert eller direkte feil informasjon.